Gyakori kérdések

Bemutatkozás

Könyvelés-Árak

Társasházkezelés-Árak

Kapcsolat

» Milyen szempontok alapján válasszak közös képviselőt / képviseletet?
Ezekre mindenképpen érdemes odafigyelnie!

1.) Ajánlások, referenciák

A legtöbb új közös képviselő ajánlások útján érkezik. Ezeknek az ajánlásoknak, illetve a jelöltek által megadott egyén referenciáknak tanácsos személyesen utánajárni.

2.) Munkakörnyezet

Ha lehet (mert nem otthonról vagy egy kávéházi asztal mellől dolgozik), akkor a közös képviselet irodáját is keressük fel személyesen. Egy gondosan, vagy hányaveti módon berendezett iroda sok mindent elárul gazdájáról. A szépen felcímkézett irattartók, a rendezett íróasztalok, számítógép stb. mind arról vallanak, hogy ott szakszerű munka folyik.

3.) Szakképesítés, kötelező regisztráció

A Nemzetgazdasági Minisztérium 23/2013. rendelete leírja azt, hogy az üzletszerű társasházkezelői tevékenységhez milyen feltételek szükségesek. Profi közös képviselőt kereső lakóközösségként az a minimum, hogy ellenőrizzük, vajon a lehetséges jelöltek eleget tesznek-e a kötelező jogszabályi elvárásoknak.

Győződjünk meg róla, hogy a közös képviselő, rendelkezik-e a törvényben előírt OKJ-s társasházkezelő szakképesítéssel. A társasházkezeléssel foglalkozó vállalkozásoknak, illetve vállalkozóknak regisztráltatni kell magukat a Kormányhivataloknál. Ezt itt ellenőrizhetjük: http://www.kormanyhivatal.hu/hu/budapest/hirek/ingatlankezeloi-nyilvantartas

4.) Szakmai felelősség biztosítás

Az igazán profi közös képviseletek/közös képviselők szalmai felelősségbiztosítással is rendelkeznek, amely igazán jól jön akkor, ha olyan hibát követnek el, amely a társasház gazdálkodását is veszélyezteti.

Győződjön meg róla, hogy van-e, és milyen esetekre érvényes a kiszemelt jelölt felelősségbiztosítása!

5.) Tagság valamely szakmai szervezetben, egyesületben

A megbízhatóság egyik további garanciája az is, hogy az adott közös képviselet/közös képviselő tagja-e valamilyen szakmai egyesületnek, szervezetnek. Egyrészt ezek a szakmai szervezetek folyamatosan tájékoztatják, képzik a tagjaikat. Másrészt, a legtöbb ilyen szervezetnél ún. etikai bizottság is működik, amely gondoskodik arról, hogy a tagok a közösen jóváhagyott szakmai normáknak megfelelően „viselkedjenek”.

6.) Ne csak az ár döntsön!

Társasházi szakértők elmondása alapján jelenleg nettó 800 és 1200 forint között változik a közös képviseleti díj, havonta és albetétenként. A kialkudott díj sok mindentől függhet, így a benne foglalt szolgáltatások körétől (pl. könyveléssel, könyvelés nélkül) és minőségétől is. Az árak összevetésekor próbáljuk meg közös nevezőre hozni az ajánlatokat, vagyis ne almát hasonlítsunk a körtéhez, még akkor se, ha ez lenne a kényelmesebb megoldás.

Nem biztos, hogy a legalacsonyabb díjat kínáló jelölttel járunk a legjobban.

Ahogy a magyar közmondás is tartja: olcsó húsnak, híg a leve.

(A hozzánk beérkezett kérdésre választ a THT Társasházi Háztartás (Társasházak és társasházkezelők lapja) „Közös képviselőt keres?” című cikkéből állítottuk össze.)

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.